ANKARA (İGFA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, afet bölgesindeki KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlamak emeliyle yeni inşa edilecek iş yerlerine ilişkin proje ve imal maliyeti, inşaatı devam eden iş yerlerine ilişkin imal maliyeti masraflarına 1 milyon liraya kadar takviye sağlayacaklarını bildirdi.
Bakan Kacır, Kahramanmaraş’ta Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) projeleri imza merasiminde yaptığı konuşmada, 4 projenin imza merasimi ve sarsıntı bölgesini ayağa kaldırma yatırımlarını anlatmak vesilesiyle bir ortada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkiye’nin tarihinin en geniş alanda yıkıma ve en çok can kaybına yol açan sarsıntı felaketini daima birlikte yaşadıklarını söz eden Kacır, zelzelede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diledi. Kacır, 14 milyonun üzerinde vatandaşın sarsıntılardan direkt etkilendiğini, asrın felaketinin yaralarını, devlet millet el ele vererek, dayanışmayla sarmaya çaba ettiklerini kaydetti.
33 BİN TESİS ÜRETİMİNİ SÜRDÜRÜYOR
Kısa müddette, hem planlı sanayi alanları olan organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinde hem de müstakil üretim tesislerinde hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını anlatan Kacır, “Bölgede üretimde olan 34 organize sanayi bölgesinin 7’sinin altyapısında kısmi hasar meydana geldi. Organize sanayi bölgelerinde ve sanayi sitelerinde yıkılan, ağır ve orta hasarlı olan 5 bin 600’e yakın tesisimiz var. Bunların yanında birtakımı kısmi olmak üzere 33 bin tesisimiz üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş özelinde baktığımızda üretimde olan 8 organize sanayi bölgesinde aktif 12 sanayi sitesinde yıkılan, ağır, orta ve az hasarlı pek çok binamız var.” diye konuştu.
BAKANLIĞA OLAN BORÇLAR 1 YIL ERTELENDİ
OSB ve sanayi sitelerinin Bakanlığa olan borçlarını bir yıl ertelediklerini vurgulayan Kacır, “Üretimin çarklarının önümüzdeki periyotta daha süratli dönmesi için vilayetimizde toplam 1046 hektarlık alana sahip 3 bölge Sayın Cumhurbaşkanı’mız tarafından sanayi alanı ilan edildi. Afşin Sanayi Alanı, Elbistan Çiçek Mahallesi Sanayi Alanı, Dulkadiroğlu Denizli Mahallesi Sanayi Alanı, önümüzdeki yıllarda sanayicilerimize konut sahipliği yaparak üretimimize güç katıyor olacak.” dedi.
Bu felaketin KOBİ’leri de derinden etkilediğini aktaran Kacır, “Depremde iş yerleri hasar gören ve kuvvetli kurallara karşın işlerine devam etme eforu içinde olan KOBİ’lerimizi de yalnız bırakmadık. İktisadın belkemiği KOBİ’lerimizin süratle toparlanmaları hedefiyle işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçları ile hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçlarını sildik. KOBİ’lerimizin acil gereksinimleri için KOSGEB Acil Dayanak Kredisi Programı’nı devreye aldık. 1 yılı geri ödemesiz, 3 yıl vadeli ve sıfır faizli bu dayanakla işletmenin ve aldığı hasarın büyüklüğüne nazaran KOBİ’lerimize 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkanı sağladık. Kahramanmaraş’ımızda 842 işletmemiz bankalardan bu krediyi kullanmış oldu. Kullandırılan kredilerin toplam fiyatı 302 milyon lira. KOSGEB tarafından bu kredilerin faiz oranlarının tamamını biz üstlendik. Şu ana kadar bu meblağ 72 milyon lirayı aştı.” tabirlerini kullandı.